De nieuwe CEO: Chief Engagement Officer

Afbeeldingsresultaat voor engagement

Afgelopen week was ik met Engage Dialog aanwezig als standhouder en sponsor op het Praktijkcongres Interne communicatie. Uiteraard heb ik daar ook een aantal inhoudelijke sessies bijgewoond. Ik ben geen communicatie professional, maar heb er vanuit mijn werkhistorie wel ervaring mee, dus ik was benieuwd naar moderne inzichten op dit gebied.

Wat bleek: meer dan ooit vormt de mensfactor de rode draad. Neem de koffiemomenten, de persoonlijke ontmoetingen, de rol van de informele organisatie. Maar ook de soms zeer low-tech manier die nodig is om bepaalde mensen in bijvoorbeeld retail of gezondheidszorg te bereiken op communicatief gebied. Simpelweg een leaflet of poster kan dan ineens een prima middel zijn.  Maar het ging vooral om het contact zelf! Andere thema’s draaien om (voorkomen van) informatiestress, de juiste manier van communiceren en het bewegen van informeren naar interacteren.

Ik was aangenaam verrast door deze ontwikkeling. Blijkbaar staat het moderne communicatie vak meer dan ooit in dienst van moderne leiderschapsprincipes, organisatieontwikkeling en cultuurverandering. In die zin is ook de opkomst van social intranet en mobiel communiceren relevant omdat het daarmee mogelijk wordt om meetbaar de interactie aan te gaan en de “pols” van de organisatie beter te voelen.

Stel de mens centraal

Ik pleit al langere tijd voor het centraal stellen van de mens in organisaties. Zowel binnen als tussen organisaties maken medewerkers het verschil, ook al zitten we midden in het tijdperk van digitale transformatie. We hebben allemaal unieke eigenschappen, vaardigheden en relaties (die maar deels in systemen te vangen zijn).  Het zo goed mogelijk benutten hiervan is de sleutel tot succes. Het is namelijk bewezen dat ‘employee engagement’ uiteindelijk leidt tot ‘customer engagement’ en daarmee uiteindelijk tot het behalen van betere ondernemingsresultaten. Het zo goed mogelijk faciliteren in het elkaar vinden en met elkaar samenwerken op een natuurlijke manier is daarmee van het hoogste belang geworden. Uitwisselen en vinden van elkaars (unieke) kennis en ideeën binnen en buiten je organisatie is de belangrijke business katalysator. Het soepel kunnen samenwerken om een en ander te kunnen uitwerken eveneens. Wat blijft: aandacht voor informele communicatie.

Van CCO naar Chief Engagement Officer

Ik ben er wel uit: we hebben niet zozeer een Chief Digital of Chief Communications Officer nodig. Communiceren, digitaal of niet, is slechts een middel om doelen te bereiken als meer productiviteit, efficiency, maar vooral betrokkenheid. Want het onderscheid blijft ook in het tijdperk van de digitale transformatie gelukkig nog de mens.  Ik pleit daarom in voor de (nieuwe) CEO: de Chief Engagement Officer. Succesvol betrokkenheid creëren bij personeel, leveranciers, partners en klanten zal het toekomstig succes van je bedrijf positief beïnvloeden, en niet zo’n beetje ook. En dat ‘engagen’ is echt een werkwoord. Management zal zich door kwetsbaar en communicatief opstellen, onder leiding van ‘de nieuwe CEO’.

NB: Natuurlijk helpt het als de samenwerkingsoplossing die je kiest wezenlijk ondersteunend is aan dit doel. Het gaat dan om meetbaar verbeteren van samenwerking, en het relevant en persoonlijk communiceren. Daarover wissel ik graag van gedachten met je. Maar het wordt enkel een succes als het uitgangspunt goed is: het in de kracht zetten van je medewerkers en de intermenselijke relatie voorop stellen.

 

 

Reageren is niet mogelijk.